Kyslá kapustááááá :-) + recept na Kura na kapuste …proste mňááááám

Ahojte,

kto z Vás má rád kyslú kapustu, a jedáva ju nielen v zime?

U nás doma sa kyslá kapusta jedáva často. Pamätám si, že keď som bola malá, sedávala som v babkinej pivnici, keď sa nakúpili kilá a kilá kapusty a cibule,  a strúhalo sa, strúhalo, kým všetka kapusta nebola naložená v súdkoch a už sme len čakali, kým bude mať tú správnu kyslú chuť. Nikdy som sa jej ako dieťa nevedela dojesť. A tých segedínov, čo kvôli mne babka varievala. Samozrejme, najlepšia bola na Vianoce v kapustnici. 🙂

Keď sa tak nad tým zamyslím, keď som bola malá, väčšinu kompótov, džemov, čalamád, uhoriek a kyslú kapustu si skutočne skoro každý zaváral doma sám. Ovocie, zelenina, cukor soľ ocot…..to boli všetky ingrediencie, ktoré ste vo fľaškách našli – proste absolútne BIO. Ako nám bolo dobre vtedy, a termín bio sme ešte vôbec nepoznali.

Začala som asi byť príliš nostalgická, takže poďme naspať k téme :-). Milujem kyslú kapustu, a keďže som chcela uvariť niečo dobré z nej, samozrejme už aj pre našu Haničku, vybrala som sa do obchodu a …. z obchodu som odchádzala žiaľ bez kapusty. s prekvapením som totiž zistila, že dokonca aj do kyslej kapusty sa dávajú Éčka. A teda nie hocijaké, ale rovno disiričitan  draselný – látka nebezpečná k užívaniu vonkoncom nevhodná, môže spôsobiť astmu, anafylaxiu, príznaky porúch chovania, bolesti hlavy… (píšu na emulgatory.cz). Zjedli by ste to, alebo nebodaj dali svojmu dieťatku???

Až doposiaľ som verila, že kyslá kapusta je veľmi zdravá, ale po tomto som začala mať pochybnosti. Samozrejme dúfala som, že určite nájdem v regáloch nejakého obchodu aj kapustu bez tohto konzervantu, aby som ju mohla dat ochutnať aj Haničke. Tak som pátrala a pátrala – až som sa nakoniec úspešne dopátrala – v Tescu, varábajú ju myslím niekde pri Komárne. No neverila som, ale skutočne. 🙂

Je to kvasená kapusta ich privátnej značky, a je bez konzervačných látok. Hneď som ju šupla so košíka, a na druhý deň sme mali super Kura na kapuste. Recept je jednoduchý: pekáč trošku poolejujte, posypte trochou strúhanky, dajte na to kapustu aj so šťavou (bežne sa dáva pol kilový sáčok, ja však dávam kilo, my mame veľmi radi kapustu :-)) položte na to umyté celé kura, prípadne stehná, alebo prsia, trošičku posoľte, pridajte nejaké dobre bylinky zakryte alobalom, alebo pokrievkou a šup do rúry na 200 stupňov. Pečte cca 1,5 hodiny, alebo tak dlho, kým sa pekne oddeľuje mäsko od kosti. Asi v 3/4tine pečenia kuriatko obráťte a dopečte. Je to skutočne mňamka veliká, Haničke tiež veľmi chutila (samozrejme menšie detičky, ako Hanička by toto mali papať len sporadicky, keďže v kvasenej kapuste je dosť soli). Podávame so zemiačkami varenými, alebo so zemiakovou kašou. Manžel sa vždy zalizuje až za ušami :-)))

Našla som aj článoček o tom, ako je kapustička zdravá, takže Vám prajem príjemné čítanie 🙂 http://najmama.aktuality.sk/clanok/228421/kysla-kapusta-poklad-pre-zdravie/